Om Bågskytte

Klicka på bilderna för förstoring.

Bågar
 
 

Recurve
Recurvbågen är den vanligaste och användes uteslutande vid all nybörjarträning i landet. Det är den båge som man första gången kommer i kontakt med.

Compound
Compoundbågen är en nyare bågtyp som funnits i landet sedan 1985. Compounden är en båge med utväxling vilket gör den lättare att dra och hålla.

Långbåge
Långbågen är den båge som är närmast den ursprungliga bågen som använts vid jakt och strider, bågen är rak och skjuts på kortare avstånd än de andra två typerna.
Skjutstilar

Barebow
I barebow skjuts med det med recurvebågen. Det är den vanligaste nybörjarbågen och den typ som man vanligast får låna hos bågskytteklubbarna. Man skjuter utan hjälpmedel såsom sikte.

Recurve
I recurvedisciplinen används samma typ av båge som i barebow, recurvbågen. Här används dessutom olika hjälpmedel som sikte och stabilisatorer. Denna disciplin är den som används vid OS.

Compound
Compoundbågen är den tekniskt mest utvecklade bågen. Den är gjord för precition och snabbhet. Vid fullt drag erhålls "letoff", vilket innebär att filbågens energi lagras i kablar och hjul. Detta gör att det blir betydligt lättare att hålla bågen vid fullt uppdragen. Här får man såsom i fristil ha hjälpmedel när man skjuter.

Långbåge
Långbågen är den äldsta formen av pilbåge. Det har blivit en nytändning för denna båge under de senaste åren. Med denna båge får man inte ha någon extra utrustning, inte ens pilhylla.

Instinktiv
Beskrivning kommer
Discipliner
 
 

Tavla
Skjuts på kända avstånd, 12, 18 och 25m inomhus och max 90m utomhus.

Jakt
Skjuts i skogen på djurtavlor med okänt avstånd, 5-60m.

Fält
Skjuts i skogen på tavlor med både känt och okänt avstånd, 5-60m.

3D
Skjuts i skogen på "verkliga" djur med okänt avstånd, 5-45m. Djuren är tillverkade av ett självläkande plastmaterial.